Magyar Blockchain Térkép

A Blockchain Magyarország Egyesület elkészítette hazánk blokklánc térképét, amelynek célja, hogy bemutassa kik is azok a szereplők, akik ezen a tématerületen tevékenykednek. A térkép alapvetően három főcsoportból áll: megvalósítás, szolgáltatás és tudásmegosztás részekből. Ezek a főcsoportok a blokklánc tématerületek nagy részét lefedik. Törekedtünk a cégek főtevékenységeinek meghatározására, ugyanakkor előfordul egy-egy kivétel, aki bizonyítottan több területen jelen vannak.

A Magyar Blockchain Térkép a képre állva, a letöltés ikonra kattintva letölthető nagy felbontásban.

A „Megvalósítás” kategóriába kerültek azok a területek, amelyek a konkrét projektekkel kapcsolatosak: fejlesztések/fejlesztők, kripto kereskedők, kripto bányászok, a startup illetve a kutatóhelyek, amelyek a későbbi projektek alapjait tudják megteremteni.

A „Szolgáltatás” témaköréhez tartoznak azok a tevékenységek, szervezetek, amelyek a blokklánc megvalósítását valamilyen módon segíteni tudják. Ezek a tevékenységek tartoznak ide: technológiai tanácsadás, jog és adózás, közigazgatás illetve accelerator és inkubátor szervezetek/programok.

A „Tudásmegosztás” kategóriába azok a szervezetek kerültek, amelyek folyamatosan biztosítják az érintettek számára a technológiával kapcsolatos információkat képzéseket. Ez alapján az alábbi kategóriák kerültek meghatározásra: média felületek és portálok, egyetemek és oktatások, valamint a szakmai szervezetek.

Tapasztalatok a térkép készítése során

Meglepetés volt számunkra, hogy amikor az első lista összeállt, mennyi szereplőt, szervezetet, céget tartalmazott: közel 90, blokklánc illetve kripto szereplő került azonosításra, ami önmagában is szép szám és ez a szám vélhetően drasztikusan növekedni fog, amint a technológia elfogadottsága egyre jobb lesz illetve, ha a térképünk híre eljut a színtér minden szegmensébe.

Alapelv volt a készítés során, hogy azok a szervezetek, amelyeknek arc és név nélküli a weboldala, nem kerültek fel, jelentkezésüket várjuk, látni szeretnénk, kik vannak mögötte, milyen tevékenységgel.

Örömteli volt látni, hogy nagyon sok magyar nyelvű információ áll rendelkezésre a blockchain/kripto témával kapcsolatban. Több közösségi médián lévő csoport naponta többször oszt meg magyar nyelven (!) információkat, biztosítva a követők tájékoztatását. Növekvő számban jelennek meg képzések, oktatások, sőt ezen a magyar piacon már megjelentek a nemzetközi szereplők is.

Ugyanakkor elég sok bizalmatlanságot keltő oldallal is lehet találkozni, melyek bitcoin és egyéb kriptopénzek vásárlását hirdetik, mindezt úgy, hogy semmilyen információ nem található arról, hogy ki vagy kik üzemeltetik az adott oldalt. Mivel nem ismerjük piaci szándékukat, őket nem tettük fel a térképre, természetesen felkerülhetnek, amennyiben láthatóvá válik a mögötte lévő team.

A startup-ok elemzése is kettős képet mutatott : egyrészről jó volt látni, hogy sok ötlet/startup tartja fontosnak a technológia alkalmazását, ugyanakkor – amit mi is tudtunk – kevés Magyarországon bejegyzett céget lehetett látni a startupok oldalain. Okait ismerjük, ennek orvosolása végett veszünk részt a szabályozási folyamat kialakításában.

Amennyiben nem látod magad a térképen, de a közösséghez tartozónak érzed magad és szervezetedet, vagy más kategóriában tevékenykedsz, jelentkezz nálunk az info@blockchainhungary.org címen!

Ez egy 1.0 verzió, amely jó alapot ad, egymás megismerésére. Láthatóbbá és érzékelhetőbbé válunk egymás számára. Egyesületünk, ezzel a céllal jött létre.

A térképen szereplő szervezetek

BCME  a Szakmai közösség

Hasznos Linkek

Iratkozz fel hozzánk!

Kérdésed van? Csatlakoznál? Képzést szeretnél? Vagy csak beszélgetnél a témáról? Iratkozz fel most!